Цените на недвижимите имоти в САЩ са се понижили в близо две трети от щатските градове през първото тримесечие на годината, показват данни на Националната Асоциация на Строителите.

Средната цена на недвижимите имоти се е понижила в 100 от наблюдаваните 149 метрополисни градове във водещата световна икономика.

Това до голяма степен се предопределя от продължаващата криза на ипотечните пазари в страната, както и значителното понижение на сделките, свързани с продажба на недвижими имоти.

По данни на асоциацията продажбите на жилища през първите три месеца на годината са се понижили с 22%, в сравнение със същия период на предходната.

Продажбите за посочения период са възлезли на 4.95 млн. броя на годишна база, в сравнение с 6.36 млн. броя година по-рано.

Цените се понижават в унисон с рекордното повишение на ипотечните кредити в просрочие, което прави имотите по-евтини в кварталите с много подобни имоти, коментираха от Националната Асоциация на Строителите.

Средната цена на имотите през първото тримесечие на годината е отбелязала понижение от 7.7% на годишна база, до ниво от 196 300 долара за жилище.