Цените на недвижимите имоти във Великобритания са продължили да забавят темпа си на ръст през май, което е поредното свидетелство за слабост на пазара.

През май те са се повишили с 0.5%, до средно ниво от 181 584 паунда, след като отбелязаха повишение от 0.9% през април. Средните очаквания на анализаторите бяха за тяхното повишение с 0.6% през настоящия месец.

Специалисти коментират, че на британците, които са задлъжнели с рекордните 1.3 трлн. паунда им става все по-трудно да си купуват жилища, след като цените на недвижимите имоти са нараснали три пъти за последното десетилетие.

Още по-трудна правят тази задача и повишаващите се в страната лихви, които отежняват дълговото бреме на кредитополучателите.

В същото време заплахата за по-нататъшно повишение на лихвите в страната се запазва, на фона на повишението в инфлацията. Средните очаквания на анализаторите са централната банка да повиши равнището на лихвите още веднъж до края на годината.

През настоящия месец лихвите в страната бяха повишени до ниво от 5.5% на годишна база. Инфлацията през март достигна 3.1%, което бе и най-високата й стойност от десетилетие насам. Впоследствие тя отбеляза известно понижение, достигайки 2.8% през април.

На годишна база цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили с 10.3% през май, на фона на ръста им с 10.2% през април. И тук ръста се оказа под средните очаквания на анализаторите за повишение от 10.4%.

За трите месеца до май цените на недвижимите имоти са поскъпнали с 1.8%, което бе и най-слабото им представяне за три месеца от трите месеца до август през 2006 година. За сравнение, през тримесечието до април ръста на цените е възлязъл на 2%.