Цените на имотите във Великобритания продължават да забавят ръста си през май

1020
Цените на имотите във Великобритания продължават да забавят ръста си през май

Цените на недвижимите имоти във Великобритания са продължили да забавят темпа си на ръст през май, което е поредното свидетелство за слабост на пазара.

През май те са се повишили с 0.5%, до средно ниво от 181 584 паунда, след като отбелязаха повишение от 0.9% през април. Средните очаквания на анализаторите бяха за тяхното повишение с 0.6% през настоящия месец.

Специалисти коментират, че на британците, които са задлъжнели с рекордните 1.3 трлн. паунда им става все по-трудно да си купуват жилища, след като цените на недвижимите имоти са нараснали три пъти за последното десетилетие.

Още по-трудна правят тази задача и повишаващите се в страната лихви, които отежняват дълговото бреме на кредитополучателите.

В същото време заплахата за по-нататъшно повишение на лихвите в страната се запазва, на фона на повишението в инфлацията. Средните очаквания на анализаторите са централната банка да повиши равнището на лихвите още веднъж до края на годината.

През настоящия месец лихвите в страната бяха повишени до ниво от 5.5% на годишна база. Инфлацията през март достигна 3.1%, което бе и най-високата й стойност от десетилетие насам. Впоследствие тя отбеляза известно понижение, достигайки 2.8% през април.

На годишна база цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили с 10.3% през май, на фона на ръста им с 10.2% през април. И тук ръста се оказа под средните очаквания на анализаторите за повишение от 10.4%.

За трите месеца до май цените на недвижимите имоти са поскъпнали с 1.8%, което бе и най-слабото им представяне за три месеца от трите месеца до август през 2006 година. За сравнение, през тримесечието до април ръста на цените е възлязъл на 2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg