Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали четвъртото си месечно понижение през септември, посочи изнесен доклад на Rightmove Plc.

През настоящия месец имотите са поевтинели с 1% в сравнение с август до средна цена от 227 438 паунда, сочи още изследването. На годишна база понижението възлиза на 3.3%.

Пазарът на имоти в страната може да срещне по-нататъшни времена на слабо представяне, коментират специалистите, като кризата обхванала световните ипотечни пазари все още е в разгара си.

Най-голямо понижение са отбелязали цените на имотите в източните части на Обединеното кралство, където те са се понижили с 5.3% за месеца.

В столицата Лондон, имотите са поскъпнали с 4%, след спада им с 5.3% през август, посочиха още данните.

Затруднения достъп до кредитиране, повишението на лихвите, и по-стриктните условия, са част от причините за поевтиняването на имотите като цяло в страната.

Икономиката на Великобритания навлезе в рецесия през юли, прогнозират от Конфедерацията на Британските Индустрии, най-голямото бизнес лоби в страната.

В усилията си за справяне с имотната криза, министър председателя на страната Гордън Браун, отмени данъка при покупка на имоти от под 175 000 паунда през настоящия месец.

Търговията с деривати сочи очакванията на инвеститорите, че цените на търговските имоти ще продължат да се понижават до 2010 година.

Продажбите на жилища са се свили до най-ниското си ниво от 30 години насам през август, според други данни потвърждаващи кризата в сектора.

Тежко е и състоянието на пазара на луксозните жилища, като финансовите работници, купуващи традиционно жилища в диапазона между 1 и 3 млн. паунда са сериозно загрежени за своите доходи, на фона на огромните съкращения в сектора.