Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали най-голямото си понижение през март от 1992 г. насам, посочиха изнесени данни на водещата в страната банка HBOS Plc.

Средната цена на имотите в Обединеното кралство се е понижила с 2.5% през изминалия месец до ниво от 191 556 паунда на месечна база. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за понижение от 0.3%.

За първите три месеца на годината цените са паднали с 1%, в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година. Това е най-големият им спад от 1995 г. насам.

След данните паундът отбеляза загуби спрямо останалите основни валути, в резултат на спекулациите, че Английската централна банка ще прибегне до понижение на лихвите в усилията да се справи с кризата, обхванала пазара на недвижими имоти в страната.

Паундът се понижи с 0.3% спрямо долара до ниво от 1.9791 долара за един паунд. От началото на годината британската валута е загубила 8%.

Средните очаквания са, че АЦБ ще намали нивото на краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта до ниво от 5% на годишна база на 10 април.

Сред факторите, допринесли за спада в цените, са затрудненията във финансовия сектор, довели до намаляването на работните места там и значителни по обем съкращения. Друг фактор са затегнатите условия по отпускане на кредити, вследствие на ипотечната криза.

Цените на имотите във Великобритания все още са със 171% по-високи, отколкото преди десет години, се казва още в доклада на финансовата институция.