Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали първото си понижение от 2005 година насам през август, посочиха изнесени днес данни на Royal Institution of Chartered Surveyors.

Броят на агентите за недвижими имоти, отчели понижение в цените, са превишили тези, регистрирали повишения с 1.8% през изминалия месец. Това е бил и първият отрицателен баланс от октомври 2005 година насам.

В същото време цената на недвижимите имоти в столицата Лондон се е повишила с най-малко от над две години насам, коментираха още специалистите.

Забавянето на имотния пазар се предопределя до голяма степен от повишените в страната лихви, както и от силното поскъпване в нивата на имотите през последните няколко години.

Значително по-предпазливи са станали и купувачите, коментират още брокерите по недвижими имоти. Те очакват по-нататъшно забавяне на пазара и са заели изчаквателна позиция, което кара продавачите да редуцират своите оферти.

Негативно влияние върху пазара във Великобритания се оказва и от лошите ипотечни кредити в САЩ, което прави британските търговски банки значително по-предпазливи при отпускането на кредити.

Банките все по-често прехвърлят повишенията в лихвите върху своите клиенти, като лихвите по най-популярните в страната ипотечни кредити с фиксирана лихва за две години се е повишила до седемгодишен максимум при ниво от 6.58% през август.

За сравнение, през юли тази лихва възлизаше на 6.37%, а година по-рано в размер на 5.38%.

Някои анализатори обаче прогнозират, че пазарът на недвижими имоти в кралството ще продължи да се подкрепя от липсата на адекватно предлагане, помогнало утрояването в цените на имотите за последното десетилетие.

В същото време положително се развива и британската икономика, която е на път през настоящата година да отбележи най-доброто си представяне от три години насам.