Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили за втори пореден месец през октомври, което бе и първото им двумесечно понижение от май 2005 година насам, посочиха изнесени днес данни.

Средните цени в Обединеното Кралство са се понижили с 0.5%, до 197 248 паунда, на фона на спада им през септември от 0.6%.

За тримесечието до октомври цените на недвижимите имоти са отбелязали повишение от 8.9%, в сравнение със същото на миналата година, на фона на ръста им от 10.7% за трите месеца до септември.

До голяма степен влошаването на състоянието на недвижимите имоти във Великобритания се предопределя от високото ниво на лихвите.

Централната банка повиши нивото им пет пъти през последната една година, което вдига разходите на британските домакинства с ипотеки.

Анализатори и инвеститори прогнозират, че забавянето на ръста в сектора, както и в цялата икономика на страната, може да доведе следващото решение на АЦБ по отношение на лихвите да е в посока на тяхното понижение.

Много агенции занижиха очакванията си за ръста на цените на недвижимите имоти за тази и следващата година, като от изследователската компания Hometrack Ltd. прогнозират ръст от едва 1% през следващата година и 4.5% през настоящата.

Британските банки са раздали кредити на 102 000 домакинства, което е и най-малката им стойност от юли 2005 година насам.

Фиксираните лихви по двугодишните заеми възлизат на 6.33% през септември, на фона на нивото им от 5.41% година по-рано.

В същото време се влошава и състоянието на финансовия сектор в страната и особено в столицата - Лондон, което кара анализаторите да очакват спад в бонусите, изплащани на специалистите от сектора.