Цените на недвижимите имоти в 23-те водещи метрополни зони в САЩ са се понижили през март, водени от спада в Сакраменто и Сан Диего, посочиха изнесени вчера данни.

Поевтиняване от 31% е отбелязала цената на имотите в Сакраменто, щата Калифорния, до ниво от 1 721 долара за кв. м, според данни на изследователската компания Radar Logic Inc. В Сан Диего цените са се понижили с 27% през март на годишна база до ниво от 2 700 долара за кв. м. Това бе и първият спад в града от 2000 г. насам.

Резултатите сочат продължаваща тенденция на слабо представяне на сектора в най-голямата световна икономика, в резултат на кризата на ипотечните пазари.

Просрочените ипотеки през април са се повишили над два пъти на годишна база, което продължава да подкопава доверието в сектора.

Изнесени по-рано данни посочиха и понижение на индекса, следящ динамиката на цените на недвижимите имоти - S&P/Case-Shiller, загубил 14.4% през март, в сравнение със същия месец на миналата година.

Слабост, в сравнение с месец март на миналата година, е регистрирана в почти всички водещи градове в САЩ.

Като цяло цените на имотите в щата Калифорния са се понижили с 32% през март до ниво средно от 403 870 долара за имот.

Продажбите там обача са се повишили с 2.5%, с което бе сложен край на тридесетмесечния им цикъл на спад.

Имотите в Маями са поевтинели с 21.3%, докато тези в Сан Франциско са спаднали с 17.6%. Сред най-слабо засегнатите градове е бил Ню Йорк, където се наблюдава спад едва с 4.7% на годишна база през март до ниво от 3 023 долара за кв. м.