Цените на луксозните имоти в централен Лондон през май са нараснали с най-много от година, тъй като слабият паунд е насърчил чужденците да се конкурират за подобни имоти, чиито брой намалява, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Knight Frank LLP.

Цените на къщите и апартаментите струващи средно 3.7 млн. паунда (6 млн. долара) е нараснала с 1.4% в сравнение с предходния месец. Това е седмото поредно увеличение. Ръстът през април е бил 1%.

Цената на жилищата в квартали като Найтсбридж и Сейнт Джонс Ууд е нараснала с 33% от март 2009 г., изпреварвайки пика, достигнат през март 2008 г. Броят на жилищата обявени за продажба е с 5% по-малък в сравнение с година по-рано, докато потенциалните купувачи, регистрирани при Knight Frank са се увеличили с 10%.

Откакто основният жилищен пазар във Великобритания достигна своя връх през септември 2007 г., британският паунд се е обезценил с 20% спрямо кошница от валути, показват данни на Централната банка на Великобритания.

Лондон покрива критериите на международни инвеститори, които търсят уникални активи по цял свят, които не се продават на безбожни цени, според брокери на имоти.

Цените, също така, е малко вероятно да падна скоро, тъй като недостигът на имоти подхранва търсенето.

Все повече чуждестранни купувачи се насочват към Лондон, заради политическата и икономическата несигурност в техните страни, твърдят от Knight Frank. Ролята на Лондон на световен финансов център и репутацията на университетите и частните училища в града също привличат чужденците.