Цените на луксозните имоти в Лос Анджелис са се повишили с 6.5 % за първото тримесечие, а в Сан Франциско остават непроменени.

Средната цена на луксозен имот в Лос Анджелис е достигнала 2.44 млн. долара, докато в края на миналата година е била 2.29 млн. долара, съобщават от Bloomberg.com, като се позовават на проучване, проведено от First Republic Bank.

В Сан Франциско средната цена на луксозна къща продължава да бъде 2.92 млн. долара, а в Сан Диего се е повишила с 3.2% до 2.17 млн. Банката First Republic повежда проучвания на пазара на луксозни имоти от 1985 г. насам.

Поради несигурността на пазара на недвижими имоти от края на 2006 г. повечето купувачи изчакваха развитието на ситуацията, но този период вече отмина.

В момента има засилено на търсене на имоти на стойност над 3 млн. долара. Като се случва за един и същ имот да наддават няколко кандидати, което дори повишава цената.

Проучването обхваща райони като Белведере, Портола Вали и Сейнт Хелена в Северна Калифорния и Бел Еър, Коронадо и Карлсбад в Южна Калифорния. През 1985 г. домовете в района на Сан Франциско са стрували 600 000 долара, а в Лос Анджелис и Сан Диего – 1 млн. долара.

Посочените до момента цени са средните цени за регионите. Според проучването по-скъпите къщи се търсят още повече. Стив Готхелф, брокер в Pacific Union, заявява, че за имоти между 3 и 5 млн. в луксозния квартал на Сан Франциско Пасифик Хайтс има повече търсене и по-малко предлагане, в резултат на което цените растат.

В Бевърли Хилз пазарът на имоти на стойност над 10 млн. долара е стабилен и се радва на голям брой купувачи.

В Сан Диего имотите се продават или съвсем малко под, или на цената, определена от продавачите.