Цените на луксозните имоти в Централен Лондон, който е най-скъпата дестинация в света, са отчели първото си годишно понижение за последните 5 години, пише PropertyWire.

Основната причина за това е нарасналата предпазливост на купувачите и инвеститорите заради усложнените условия на пазара на Острова. От друга страна, страховете за евентуално изпадане на икономиката в състояния на рецесия допълнително намалиха общия обем на сделките с имоти.

Средната цена на луксозни апартаменти и къщи в деветте най-скъпи района на британската столица са отчели спад с около 1.6% от август миналата година, става ясно от данните на Knight Frank.

За месец юли цените са спаднали с около 1.3%, което е понижение за четвърти пореден месец.

Луксозните имоти в Лондон, с изключение на тези, чиито цени надминават 10 млн. паунда, започват да следват тенденцията за намаляване, която е характерна за останалата част на страната, коментират анализатори.

Продавачите на жилищни имоти на Острова стават все по-песимистично настроени и разочаровани от положението на пазара, което едва ли ще се подобри в близко време.

Повече от 300 хил. души, работещи във финансовия сектор в Лондон и имащи апетити за закупуването на скъп и луксозен имот, едва ли ще успеят да го направят, имайки предвид новото развитие на пазара. Това показват данни от проведено проучване сред работници във водещи банки и други финансови институции.

Това далеч не е най-лошото. Според мнозина специалисти на пазара в следващите 3 години се очаква и около 10 хил. от тези работници да загубят работата си поради свиване на целия сектор.

От всички най-засегнати остават жилищата с цени около 1 млн. паунда, които, според данните, са изгуби около 9.2% от пазарната си цена за последната една година.