Маломерните жилища в София задържат постоянни цени през последните няколко месеца, отчитат от небанковото дружество „Кредитекс & ХипоКредит", които отпускат кредити срещу ипотека на недвижими имоти. Според компанията това е първият признак за обръщане на тенденцията на спад при продажните цени и начало на нов възходящ цикъл в този сегмент на пазара.

Изводът е направен въз основа на изчисления на текущата доходност от жилищни имоти в София по актуални данни от оценители.

Доходността от един имот представлява съотношението между продажната му цена и потенциалния наем и е показателна за тенденциите на пазара на имоти.

В момента продажните цени се стабилизират по-бързо от наемите, което води до спад в текущата доходност от инвестицията в жилищни имоти до 4.29% през първото полугодие на 2010 г., спрямо 4.51% за 2009 г.

Най-отчетливо това се наблюдава при апартаментите с малки квадратури до 50 кв. м, които се намират в предпочитаните столични райони. Очаква се това да се усети скоро и при по-големите жилища.

Няколко основни причини стабилизират цените в този сегмент. Намаленото строителство на нови апартаменти (с 1/3 по-малко разрешителни за строеж за последната година по информация от НСИ), което постепенно създава вакуум на пазара и не позволява спад на продажните нива на готовите жилища. Друга предпоставка е възобновеното кредитиране, което прави продавачите по-неотстъпчиви при договаряне. Не на последно място влияе и фактът, че очакванията ипотекирани имоти на свръх занижени цени да залеят пазара, не се оправдаха, а в същото време много собственици изтеглиха офертите си за продажба в очакване на по-добри времена.

„Смятаме, че в жилищния сектор имотите в София вече достигат най-ниската точка и прозорливите инвеститори ще се възползват от това като проучат възможностите за покупка", коментира Красимир Гумнишки, Мениджър „Бизнес кредитиране" в „Кредитекс & ХипоКредит". „Инвестицията може да се финансира чрез ипотечен кредит дори и купувачът да не разполага със спестени средства за самоучастие. Достатъчно е да предложи допълнително обезпечение - друг апартамент или бизнес имот. При това имотът може да не е личен, а да е собственост на роднина или приятел", обясняват от компанията.