Цените на недвижимите имоти в Китай продължават да се повишават с ускорени темпове, сочат изнесени официални статистически данни.

В 70-те основни гради в страната цените на недвижимите имоти са се повишили с 8.9% през септември, което е ускоряване на темпа им на повишение, в сравнение с ръста им от 8.2% през август, посочиха данни на регулаторните органи.

Това е и най-голямото поскъпване на жилищата в основните градове от август месец 2005 година насам.

До голяма степен повишението в цените на недвижимите имоти се предопределя от продължаващите инвестиции от страна на китайското население, на фона на ниската възвръщаемост при банковите депозити.

Инфлацията в страната през септември възлезе на 6.2% на годишна база, подхранвана от повишението при цените на храните и горивата.

На фона на високото ниво на инфлацията, лихвите по депозитите на китайските банки възлизат на едва 3.87%, което кара инвеститорите да търсят други инвестиционни алтернативи за застраховане срещу "обезценяването" на парите.

Най-голямо повишение през септември, в сравнение със същия месец на миналата година, са отбелязали цените на недвижимите имоти в Шенцен, покачили се с 20.5%, докато тези в Пекин са поскъпнали с 13.3% на годишна база, сочат още изнесените резултати.