Цените на новопостроените жилища във Великобритания са спаднали до най-ниските си нива от близо две години, става ясно след последното проучване на SmartNewHomes.com.

Средната цена на новите жилище на острова се понижи втори път от началото на годината, като в периода между май – юни отчете спад с над 2.6%, става ясно от изнесените данни на порталът за недвижими имоти.

В резултат на това цените на новите жилища в момента са с близо 3% по-ниски в сравнение с юни 2007 г., като достигат нива от около 260 073 паунда.

Всъщност спадането е на целия пазар на недвижими имоти на острова, като цените на всякакъв вид собственост отчитат понижение.

Най-голямото понижение в цената е регистрирано при луксозните апартаменти, разположени на върха на жилищните сгради(пентхаус), чиято цена се е понижила с над 5.9% за последния месец.

Цените на апартаментите с една или две спални, които представляват около половината от предлаганите за продажба нови жилища, са спаднали с около 2.6%, става ясно още от данните.

Цените на къщите, разположени в градовете, са се понижили с 1.7% до средна цена от около 234 218 паунда, показват още данните изнесени от SmartNewHomes.com.

Най-голямо понижение в цените новите жилища са отчели в района на Източна Англия и югозападните части на Уелс, където средната цена е спаднала съответно с около 11% и 11.6%, става ясно още от изнесените данни.

Освен това от агенциите за недвижими имоти отчитат и още един много показателен признак на всеобщото спадане в сектора. Новопостроените жилища за месец юни са повече от 5% в сравнение с предходния месец май.

Мрачната картина се допълва и от големите съкращения на персонал, които се наложиха да направят почти всички от по-големите строителни компании на острова. Според официалните данни за изминалия месец над 5 000 души заети в сектора са изгубили работата си.