Цените на апартаментите, намиращи се в старите сгради в румънската столица Букурещ и някои други големи градове, отчитат спад от началото на тази година, съобщава румънския бизнес портал BusinessStandard.ro.

Регистрираното намаление е в границите на 5 - 10%, като тенденциите до края на година са понижението да продължи, като цените спаднат с нови 5 – 10%, става ясно още от изнесените данни.

За сметка на това цените на новопостроените жилища в северната ни съседка продължават да се покачват, като от началото на тази година са се увеличили с около 10%.

Покачването в цените на новите жилища в Румъния до голяма степен е движено и от бума в строителния сектор, както и големите инвестиции на чуждестранни компании в сектора, които строят все по луксозни жилищни комплекси.

Хората, които искат да си закупят ново жилища, предпочитат да бъда ново, което до голяма степен им дава гаранция за качеството на материалите и стабилността на жилището.

Голяма част от старите сградите, строени преди 40-50 години в централните част на Букурещ, се намират в доста окаян вид и се нуждаят от големи и спешни ремонти както отвътре, така и отвън.
В повечето случай тези ремонти се оказват доста скъпи за новите притежателите на старото жилища, чието единствено предимство е, че се намира в централна част на града.
Спадането в цените на тези жилища започна в началото на тази година, става ясно от данните на повече от големите агенции за недвижими имоти в страната.

От друга страна, според официалните данни покупателната способност на румънското население е нараснала няколко пъти след приемането на страната в структурите на ЕС.
В последните месеци се наблюдава и засилваща се тенденция за закупуване на имоти в Румъния, подобно на нашата страна от чужденци, което допълнително стимулира ръст в сектора.