След като предлагането на пазара на нови недвижими имоти в Румъния се е изравнило вече с търсенето, специалистите прогнозират стартиране на поевтиняването на старите жилища в северната ни съседка, сочи публикация в румънските медии.

От там прогнозират още продължаване на ръста на пазара през следващите две три години, но се очаква забавяне на ръста при цените и особено при тези на старите жилища.

Средната цена на студио в столицата на страната - Букурещ започва от 50 000 евро и достига около 100 000 евро в централните части на града.

За тази година очакванията са средните цени на имотите в страната да се повишат с между 10 и 15%, в резултат на фактори, като поскъпването на националната спрямо останалите основни валути и недостига на човешка сила.

От имотната агенция Ozer, пък не очакват в скоро време забавяне при ръста на цените на недвижимите имоти и дори понижение, в резултат на очакванията им за продължаващо повишение в цените на парцелите.

Само за тази година цената на парцелите в Букурещ се е повишила с 30%, като в някои други големи градове в страната повишението е било дори по-голямо. В определени квартали на столицата могат да се видят цени на парцели дори в рамките на 2 000 евро на кв. м., или повече.

Много международни имотни компании прогнозират по-нататъшен ръст при цените на наемите на търговските площи в Румъния, на фона на засиления инвеститорски интерес.

Въпреки това обаче, изследване на Jones Land LaSalle сочи, че нивата на наемите на търговските площи в Букурещ са сред най-високите в Европа, като в някои търговски центрове в Букурещ възлизат на 100-150 евро на кв. м., докато тези на офиси в страната са сред най-ниските и възлизат на между 20 и 22 евро на кв. м.