Цените на търговските имоти в Австралия могат да се понижат с над 10% до края на тази година, сочат прогнозите на най-големия брокер на търговски имоти в света - CB Richard Ellis.

Причините за това са забавящата се икономика на страната и негативното въздействие на кредитната криза върху пазара като цяло.

През първата половина на тази година цените са се понижили най-вероятно с около 5%, става ясно още от данните на CB Richard Ellis, изнесени в Сидни. Продажбите също така едва ли ще се съвземат, ако цените на търговските имоти спаднат бързо в следващите няколко месеца.

Незаетите офис площи са се увеличили от рекордно ниски нива, а продажбите са намалели от продължилия 17 години бум в сектора в страната.

Всичко това стана след като Reserve Bank of Australia повиши лихвените проценти през март до най-високите нива от 12 години насам, както и повишението на горивата до рекордно високи стойности.

Продажбите на търговски площи в най-големия град на Австралия – Сидни, са отчели спад за периода с цели 42%.

Сделките с търговски имоти, които се осъществяват годишно в региона, са на стойност около1.5 млрд. долара, и по принцип представляват около една пета от всичките за страната.