Цените на ваканционните имоти в туристическите курорти в провинция Мугла в Турция (обхващаща градовете Мармарис, Бодрум, Фетие и др.) са намалели с 40% през 2007 г., съобщава вестник Today's Zaman.

Причината е понижен интерес от страна на чужди граждани. Местните брокери казват, че все по-малко чужденци, дори и британците, които бяха сред най-честите купувачи до скоро, търсят имоти в курортите на южната ни съседка.

От Fethiye Real Estate Brokers твърдят, че чужденците се насочват все повече към Кипър, Гърция, България, Румъния и Хърватия. Според асоциацията една от причините е, че някои турски брокери не са коректни в сделките си с чужди граждани.

Регистрирани са случаи, в които брокерите продават къщи, оценени на 100 000 бр. Лири, на цена 200 – 250 000 лири. Някои продават нерегистрирани имоти.

Преди 2006 г. всеки месец в морските курорти в областта Фетие са се продавали по 1 500 вили на чужденци, докато миналата година тази бройка е спаднала до 500.

Представители на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Бодрум заявиха, че турските закони за продажба на имоти на чужденци поставят страната в неконкурентно положение спрямо другите държави с излаз на Средиземно и Черно море