Цените на ваканционните имоти най-скъпи в Слънчев бряг и Банско

830

Пазарът на ваканционни имоти в България продължава значителния си ръст както в планинските, така и в крайбрежните курорти, сочи пазарно проучване на Colliers International.

Предлагането на ваканционни имоти в българските планински курорти се е увеличило почти четири пъти от юни 2005 г. до декември 2006 г., като само през последните шест месеца ръстът е над 50%.

Близо две трети от сегашното предлагане е в района на Банско. В резултат на силното поскъпване на цените на земята там обаче, се очаква новото предлагане да се насочи към Боровец и Пампорово.

Изследването сочи още, че предлагането на ваканционни имоти в крайбрежните райони също се е увеличило значително.

Малко под 35 000 е броят на имотите на този пазар, като ръстът им за последните шест месеца възлиза на 53% от юни до декември миналата година.

Една трета от предлагането е съсредоточено в Слънчев бряг, или повишение с 65% за последните 6 месеца. Подобно на планинските курорти обаче, и тук фокусът се измества към по-малките и средни курорти заради завишените цени на замята и голямата гъстота на застрояване.

В основата на търсенето на посочените имоти продължават да стоят чуждестранни инвеститори, които са предимно частни лица от Великобритания и Ирландия, последвани от българи, живеещи в чужбина, както и от граждани на Русия, Германия и на скандинавските страни.

За последните 6 месеца се наблюдава леко повишение на офертните цени. Проучването на Colliers показва, че предлаганите цени за ваканционни имоти по морето са най-високи в Слънчев бряг, следван от Св. Влас и Елените.

Цените в Слънчев бряг варират в широкия диапазон между 580 и 3 000 евро за кв. м в зависимост от локацията, допълнителните услуги и качеството на строителството, докато максималните цени в Св. Влас са 2 500 евро за кв. м.

Банско продължава да държи най-високите цени в планинските курорти, като там те са в порядъка между 635 и 2 500 евро за кв. м.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg