Варна е притегателно бизнес средище и цените на земята, включително в нови жилищни зони на града, ще продължат да нарастват. Това коментира днес заместник-директорът на инвестиционна компания Александър Николов.

Според него в момента е изгодно да се купува такава земя и в бъдеще цената й ще расте. Експертът коментира още, че в големите градове вече се оформя средна класа, млади хора до 40 години получават добри доходи и ако им бъдат предложени изгодни оферти, ще наблюдаваме преместване от панелните жилища към къщи с дворове извън града.

Николов коментира още, че според него световната финансова криза няма да засегне в пълна степен пазара на имоти в страната ни. Вярно е, че загубихме клиенти от английския пазар, но това са клиенти с бюджет между 50 000 и 60 000 евро, посочи той.

По думите му българската икономика е в зародиш и все още много малка и може би "ще бъде ударена от кризата за 3-5 месеца, но това няма да повлияе или да удари качеството на живот".
Експертът, чиято компания ще инвестира в голф игрища във Варненска област, каза още, че проучването им сочи, че с едно игрище за голф не може да се привлекат любителите на играта.

Играчите обичат разнообразието и наличието на едно голф игрище ще ги привлече 2-3 пъти, но след това няма да дойдат. Според Николов в един район трябва да има две-три игрища с разнообразен терен. По тази причина компанията ще инвестира в игрища с терени, които са естествени и разнообразни.

Николов коментира още, че вече масово се разпродават ваканционни апартаменти, купени главно от чужденци, защото очакванията за годишен приход от 6 до 10% от наем на такива имоти са се оказали илюзия.

Източник: БТА