Тенденцията през второто полугодие на 2009 г. е цените или да запазят своите нива от през първото шестмесечие на годината, или да претърпят леко понижение от 5 до 10%, анализираха от Arco Real Estate специално за Profit.Bg.

Състоянието на пазара на недвижими имоти в момента предполага сключването на изгодни сделки за купувачите, които имат налични средства. Това е така, поради спада в ипотечното кредитиране на фона на състоянието на световната икономика и в регионален план в Източна Европа.

В София качествените жилища държат цени над средните, като в същото време инвеститорите, които винаги са залагали на качественото изпълнение и строителство, отчитат не толкова голям спад в продажбите на имоти. Въпреки това, те задържат своите бъдещи инвестиции, като по този начин свеждат риска от загуби до минимум.

За „дъно" на цените трудно може да се говори, тъй като предлагането и търсенето на имоти в различните райони на страната е различно, коментират от Arco Real Estate. Тези различия се определят от локацията на имота, комуникативност, вида на строителството, качеството на изпълнение и не на последно място, схемата на заплащане. Съответно, може да се каже, че качествените имоти ще задържат своите цени, които ще бъдат благоприятни както за продавачите, така и за купувачите.

Разбира се, ще има и определен брой инвеститори, притиснати финансово, които могат да се окажат принудени да продават на по-ниски цени, близки до себестойността на имота. Това не се отнася обаче за тези, които са заложили на качествените имоти, тъй като при тях рискът от невъзвращаемост на инвестицията е значително по-малък.