Продажните цени в сектора "жилища" от началото на 2007 г. бележат ръст около 10 на сто. През 2006 г. ръстът е бил 20 на сто. Това показват данни на "УниКредит Булбанк", представени на Първата балканска конференция за недвижими имоти "Балрек".

Според Мартин Гиков - представител на банката, се очаква диверсификация на атрактивните райони за инвестиции в сектора - избягване на презастроените площи и акцентиране върху районите около голф- и спа-центровете.

Миграцията към големите градове продължава да поддържа интереса към новото жилищно строителството. През 2006 г. са били сключени 312 000 сделки с жилищни имоти, в 30 на сто от сключените сделки са участвали чуждестранни граждани.

Според прогнози на банката търсенето на офиси - клас "А", се очаква да се увеличи в средносрочен план. Търсенето на офиси - клас "Б", ще се увеличи, но ще се неутрализира от голямото предлагане на нови офис-площи, а незаетите площи може да достигнат 10-15 на сто.

През следващите 2-3 години се очакват стабилизация и плавен растеж на продажните и на наемните нива на офисите.

От банката констатират все по-голям интерес от големи международни инвеститори при изграждането или покупката на нови търговски площи.

Минималната предпоставка за успех на един мол е той да бъде в район с не по-малко от 140 000 души.

В сегмента "логистика" наблюденията на банката са установили недостиг на специализирани складови помещения в страната и засилващ се интерес на големи международни инвеститори при изграждането или покупката на нови площи за логистични цели.

Според банката голяма част от сделките с земя имат спекулативен характер. Все по-трудно се намират добри терени, а цените на квадратен метър са обект на неколкократно повишение.