Цените на жилищата в Австралия отчитат спад за второто тримесечие на тази година за първи път от 3 години насам, съобщава Bloomberg.

Като основна причина за това се сочи повишението в лихвените проценти, което отдръпна голяма част от потенциалните купувачи.

Според данните средната цена на жилищата в 8-те главни града на страната се е понижила с около 0.3% за второто тримесечие. Това все пак се оказва по-малко от предвижданията на анализаторите за спад от 1.3%.

Спадащите цени на жилищата със сигурност ще охладят икономиката на страната, която е една от най-големите в света.

Според данните на Института за недвижими имоти в Австралия в момента домакинствата харчат около 38% от месечния си бюджет за изплащане на заеми по жилището. Това е най-високият процент, отчетен от 22 години насам.

Най-голямото понижение в стойностите е било отчетено в Пърт, където цените са паднали с 2.4% за периода спрямо предишния.

В най-големите градове на страната – Сидни и Мелбърн, за второто тримесечие стойността на имотите е отчела спад с около 0.3% спрямо предишното, което се отразява на пазара, но едва ли е чак толкова фатално, сочат мнения на анализатори от двата града.