Цените на жилищата в България през първите три месеца на 2012 г. практически останаха непроменени спрямо последното тримесечие на миналата година. Това според някои анализатори може да стане сигнал за инвеститорите за покупка, съобщава WorldPropertyChannel.

В течение на последните три години българският пазар загуби британските и ирландски купувачи, които традиционно се стремяха да придобият ваканционни имоти като инвестиция или място за почивка пред отпуските. Българските брокери се надяваха този отлив да бъде компенсиран от руските купувачи, но това не се случи.

Въпреки че по данни на местните агенции за имоти през миналата година броят на сделките се е увеличил с 22%, тези цифри включват продажбата на голям търговски център в София (бел. Ред.- продажбата на "Мол София" за 100 млн. евро), който съставлява 55% от обема на инвестициите за годината.

Следователно- пазарът в България показва плахи признаци на възстановяване: по данни на Colliers International през четвъртото тримесечие на миналата година обемът на инвестиционните сделки достига 186 млн. евро- най-високото ниво от 2008 г.

Но секторът на имотите вече не е централна движеща сила за икономическия ръст за България и магнит за преки чуждестранни инвестиции.

А председателят на българския Фонд за недвижими имоти Тодор Брешков наскоро заяви, че цените на жилищата може да паднат с още 10-20%.