И съседният на Великобритания остров - Ирландия - не остана незасегнат от кризата с ипотечните кредити, довела до спад в цените на жилищата, започнала в САЩ и разпространила се и в някои други части на света.

Цените на жилищната недвижима собственост в Ирландия са се понижили с около 7.3% за изминалата година, съобщава Ireland.com.

Спадането в цените на жилищата се е ускорило за последните две години и половина, става ясно от изнесените доклади за състоянието на пазара.

Според данните от доклада цените на новозакупените жилища в страната са спаднали с около 6.5% за изминалата година, а на тези, които вече са били обитавани, с около 8.0%.

Спадането е довело до средни цени за ново жилище в края на миналата година от около 260.784 евро, или с над 18.000 евро по-ниски от цената за същия период година по-рано. Само за декември цените са се понижили с 1.5%, сравнено с 1.1%, отчетени за предходни месец.

В края на миналата година, средната цена на къщите в столицата и по-големите градове е спаднала до нива от 287.887 евро, което е с около 23.000 евро по-ниско от цените в края на 2006 г.