Цените на жилищата в Ирландия са отчели понижение с 0.2% за юли, запазвайки тенденцията на спад в сектора, съобщава Turkish Daily News.

От друга страна, високите проценти по жилищните заеми и повишаващата се безработица допълнително усложняват положението в сектора.

От началото на годината цените са паднали с цели 5.2%, става ясно от публикуваните по-рано днес данни на базираната в Дъблин агенция - Irish Life & Permanent. Спрямо година по-рано цените отчели спад с близо 10%, достигайки средни нива от 272 946 паунда (399 975 долара).

Цените на жилищата в Ирландия и подписаните договори за строителство на нови домове се понижиха значително през последните месеци, след удвояването на лихвените проценти в страните от Централна и Източна Европа в началото на годината.

Понижението в сектора става все по-дълбоко и тежко, след като все по-голям брой кредитори увеличават лихвените си проценти и затягат условията за отпускане на заеми.

Все пак има и някои по-оптимистично настроени анализатори, които смятат, че спадането в сектора е традиционно за летния период на годината и просто тази година е било по-осезаемо.

Ниското ниво на транзакциите с имоти на Острова през летните месеци, според експертите, също е допринесло за понижението на цените.

Стойността на новите жилища е паднала с около 8.7% за последните 12 месеца, докато цените на съществуващите жилища са отчели спад с цели 10%, става ясно още от изнесените данни.

В столицата на страната, където живее една четвърт от населението, цените са се понижили с 8.2% за последната една година.