Пазарът на жилища в Испания още не е достигнал дъното, като цените на жилищните имоти могат да спаднат с още 27% през следващата година, става ясно от новия доклад на компанията Aguirre Newman.

Според данните от доклад за състоянието на испанския имотен пазар на консултантска компания през 2009 г. общият инвестиционен обем в сектора на недвижимите имоти е намалял с около 41% в сравнение с миналата година.

Решение на този проблем, анализатори от компанията виждат в преразглеждане на съществуващите банкови регулации в Испания, за да се гарантира, че бъдещите оценки на недвижими имоти ще бъдат поставени на едно по-реалистично ниво.

През следващата година пазарът на имоти в Испания ще остане под натиск, а банките ще продължат да разпродават много от притежаваните ипотекирани имоти.

В момента в Испания има около 610 000 непродадени нови жилища, 380 000 от които се намират в довършителна фаза и 520 000 жилищни единици, обявени за продажба на вторичния пазар.

Текущи цени на недвижимите имоти в Испания не отговарят на истинската пазарна стойност. Банките и брокерските фирми са длъжни да понижат цените на жилищата с около 27% за възстановяване на пазара и достигане на подходящи пазарни условия, каза Хавиер Гарсия-Матео, ръководител на проучването в Aguirre Newman.

Кризата на испанския пазар на недвижими имоти се влоши през последните години, а нивото на безработица е едно от най-високите сред страните членки на Европейския съюз.

Banco Santander, най-голямата банка в страната, инвестира 4.1 млрд. евро от активите си в недвижими имоти, в опит се справи с кризата в сектора в страната. Според някои анализатори, ако тези имоти бъдат пуснати за продажба на местния пазар през 2010 г., това би могло да има сериозни последици за всички отрасли в икономиката.

Като цяло прогнозите на експертите за бъдещето на пазара на имоти в Испания са смесени.