Цените на жилищата в Испания отчетоха първото си понижение от десетилетие насам. Причина за това станаха затегнатите условията на пазара по получаване на жилищен заем, което разубеди доста хора, решили да закупят жилище, пише Bloomberg.

Средната цена на къщите и апартаментите се е повишила едва с 4% за първото тримесечие на тази година. Това се оказа най-ниският резултат от отчетеното за последното тримесечие на 1997 година.

Повишението на основния лихвен процент от страна на централната банка на страната намали покупателната способност на населението.

Това се случва след 12 години на непрекъснат икономически ръст, намаляваща безработица, и бум в инвестициите в сектора на недвижимите имоти.

Типичен пример за това е повишението в средната цена на квадратния метър жилищна площ. През далечната 1998 г. средната цена на квадратния метър беше 589 евро, а през изминалата 2006 г. достигна 1 163 евро.

Транзакциите по покупко-продажба на жилищен имот в Испания са спаднали с 23% за първото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година.

Снимка:TANNEN MAURY/БГНЕС