Цените на недвижимите имоти в Китай са с най-нисък ръст от 18 месеца насам. Причините за това са спадът в цени на акциите и понижението в икономическия ръст на страната, които намалиха броя на купувачите на пазара на имоти значително, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на водеща агенция за недвижими имоти в страната.

Цените в 70 от големите градове са се повишили с 5.3% за август, в сравнение с година по-рано. За летния период, и по-специално за юли, стойностите на недвижимите имоти са скочили с около 7%, става ясно още от изнесените данни.

Цените на жилищата, които вече са били обитавани, са отчели още по-ниско увеличение - от 3.9% спрямо година по-рано, което също е най-ниското месечно увеличение, но от три години насам.

Случващото се китайския пазар на имоти идва, след като централната банка на страната взе решение да намали наемните разходи в сектора за първи път от 6 години насам.

Търсенето на имоти в големите китайски градове спадна наполовина след действията на правителството от преди година, които доведоха и до сериозно охлаждане в цените.

От началото на годината цените на имотите се понижават за седем поредни месеца след рекордно отчетеното повишение с 11.3% за януари.