Цените на жилищата в град Ливърпул буквално се изстреляха нагоре, след като градът беше обявен за европейска столица на културата за 2008 г., съобщава aboutproperty.co.uk.

Според последните данни на агенцията за недвижими имоти Halifax, цените на жилищата са се покачили средно със 76%, достигайки 149 842 паунда от първоначална цена от 79 886 паунда.

Ръстът им беше съпътстван и от средно повишение в цените на имотите и в северозападната част на страната (около 69%), както и Англия (50%).

В европейската столица на културата бяха проведени редица културни събития и прояви, в които участваха звезди като Пол Макртни, Саймън Ритъл, както и много други популярни личности от театралната и музикална сцена.

Всички останали пет града, които са били във финалната петорка за определяне на културната столица, са имали по-нисък ръст в цените на жилищата през последните няколко години от Ливърпул.

Средната цена на жилищата в град Формби са едни от най-високите в страната, като към днешна дата достигат 265 157 паунда, което е с 88% повече от средните цени на жилищата в Ливърпул.