Цените на жилищата в британската столица Лондон от началото на тази година се понижават по-бързо, в сравнение с всички останали региони в страната, сочат данни от последни проучвания.

За последния месец на 2008 г. средното понижение в цените на годишна база на Острова е било 12.8%, спрямо 13.3% в Лондон, сочат данни на Poll of Polls.

Декември е 16-ият пореден месец, в който цените на жилищните имоти във Великобритания отчитат спад, като това е и най-дългият период на отрицателен тренд на цените, откакто Poll of Polls правят статистика.

Цените на имотите са отчели за периода спад във всички региони на страната, като единствено изключение прави Шотландия, където има незначителен ръст, става ясно още от данните.

В момента средната цена на жилищен имот в Англия и Уелс е 171 348 паунда, което е с 13.2% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Според водещи експерти от Poll of Polls перспективите за движението на цените на жилищата на Острова остават негативни и почти никой не очаква да поемат в положителна посока преди втората половина на годината.