Цените на жилищата в предградието Лонг Айланд (Long Island) на Ню Йорк са отчели своето първо спадане за първото тримесечие на тази година. Понижението в цените е и първото, което регистрират в тази част от мегаполиса от една година насам, съобщава Bloomberg.

Средната цена в Насау Каунти (Nassau County) е спаднала с около 2.3% до 449 500 долара, а общият брой на жилищата, обявени за продан в района, е нараснал с цели 6.5% до 9 862 жилища.

Цените в Куйнс и Манхатън са отчели известно повишение за периода, отчитат от агенциите за недвижими имоти.

Според президента на Miller Samuel Джонатан Самуел жилищният пазар в най-големия американски град определено се е свил, в сравнение с предходните няколко години.

Според него като цяло активността сред покупко-продажбите е намаляла и обявените за продан жилища са нараснали - без да се отчита повишено търсене.

Ню Йорк беше едно от убежищата от разразилата се кредитна криза в САЩ. Въпреки спадането в цените на жилищата и намаляването в продажбите, което отчитат в цялата страна, продажбите на апартаменти в Манхатън са се увеличили с 34% за периода, в сравнение с година по-рано.

Все пак в Куйнс средната цена на жилищата за първото тримесечие е нараснала с около 1.1% до нива от 498 500 долара.

Броят на домовете, обявени за продан, се е увеличил с 21% до 11 206 броя, като главно това са луксозните кондо-жилища, разположени по бреговете на Лонг Айланд.

За отбелязване е, че в една от най-известните и луксозни части на Лонг Айланд – Норф Шор (North Shore) цените са отчели ръст с цели 6.4% за периода, достигайки 750 000 долара.