Пазарът на недвижими имоти в Манахатън, Ню-Йорк, продължава да диктува националните тенденции на високи цените на жилищата в САЩ, съобщава CNN.Money

За последните няколко месеца на изминалата година цените на жилищата в най-големия град на САЩ са отчели значително повишение, показват данните от изнесените доклади на специализираните агенции по-рано днес.

Средната цена на кондо-апартамент се е покачила с близо 15%, до 915 000 долара, сочат данни на Corcoran Group, най-големият брокер на недвижимо имущество е Ню-Йорк.

Въпреки значителното повишение на цените на апартаментите със средна квадратура в Манхатън, търсенето е огромно и продължава да изпреварва предлагането.

Няколко хиляди новопостроени апартамента се появиха на пазара през изминалата година, показват проучванията, но процентът на продадените апартаменти отбеляза доста остър спад с около 13.5%.

Като основна причина за голямото оскъпяване на жилищата се сочи това, че земята, годна за строеж на жилищни сгради, е все по-малко в огромния метрополис.

В най-централните райони на Манхатън, в близост до прочутия ''Central Park'', цените на жилище с две спални помещения достигат 12.5 млн. долара.

Нито един от големите брокери на недвижими имоти в Ню-Йорк не предвижда големи промени в цените на жилищата през 2008 г., заради стабилния местен пазар и високите доходи на населението.