След период на стабилизация на пазара на недвижими имоти в Русия, цените на жилищата са се покачили с 25 – 30% от началото на тази година, пише MoscowNews.

От началото на годината до края на месец юни, цените на апартаментите в Москва са нараснали средно с около 25.6% до 6 692 долара за квадратен метър.

Цените на по-малките жилища и тези с по една спалня са се увеличили с 29.1% до около 6 831 долара за кв.м. Заради изключително високите цени маломерните жилища в Москва стават все по-популярни през последните няколко години.

Апартаментите с две спални са скочили с 25.88% до 6 824 долара за кв. м., а по-големите жилища са отчели ръст от началото на годината с 23.1%, като квадратният метър при тях достига 6 463 долара.

Жилищата в руската столица с цени над половин милион долара са се увеличили средно с 29% и достигат 5 647 долара за кв.м., показват данните.

Според някои водещи анализатори в сектора в Москва, цените на жилищата вече са преминали психологическата бариера с ръста от 29% от началото на тази година.

Въпреки огромното строителство възходящото движение на цените в Москва силно затруднява непрекъснато увеличаващото се население да се сдобие със собствено жилище.

Цените на новите жилища, построени между януари и юни тази година, са скочили средно с около 27%, достигайки 7 673 долара за квадратен метър.

Най-евтини са новите жилища в югоизточната част на Москва, където квадратният метър достига 5 659 долара, но в тази част на града парковите и зелени пространства не са много и като цяло не е предпочитана.

Покачването в цените усложнява положението на пазара, тъй като голяма част от луксозните жилища стават много трудно продаваеми.

От друга страна започва леко да се усеща и пренасищане на пазара, което би могло да доведе в бъдеще някои по-малки строителни компании до фалит.

Очакванията на повечето анализатори и специалисти в сектора за втората половина на годината са, че цените ще имат покачване, но то едва ли ще е рекордно.