Цените на еднофамилните жилища в 20 ключови метрополисни региона в САЩ са отчели през февруари най-големия спад в историята, което показва, че дисбалансът между предлагането и търсенето скоро няма да изчезне, предава Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни региона в САЩ, е паднал с 12.7%, в сравнение с година по-рано, повече от прогнозираното и най-много от създаването на индекса през 2001 г. Стойността на индекса е намалявала всеки месец от януари 2007 г. насам.

Цените най-вероятно ще продължат да падат, тъй като броят на отнетите имоти, ипотечните заеми по които са били просрочени, изкарва все повече жилища на пазара, докато, в същото време, затегнатите мерки за кредитиране ограничават броя на купувачите. Падащата стойности на жилищата са допринесли за намаляване на потребителските разходи, което, от своя страна, може би вече е наклонило икономиката към рецесия.

Цените на жилищата в САЩ са паднали с 2.6% през февруари, в сравнение с предходния месец, когато спадът на месечна база е бил 2.4%.

Прогнозите сочеха, че индексът ще загуби 12% на годишна база през февруари, в сравнение със спада от 10.7%, отчетен през януари, според осреднената оценка на 14 икономисти, интервюирани от Bloomberg News.

Цените на жилищата в деветнадесет от 20-те града, включени в индекса, са отбелязяли спад на годишна база през февруари. Лас Вегас (Невада) отбелязва най-големият спад от 23%, следван от Маями (Флорида), където цените са паднали с 22%. Шарлът (Северна Каролина) е единственият град, където цените на жилищата са нараснали с 1.5%.

Цените на жилищата остават под напрежение и през март, показаха данни, изнесени миналата седмица. Осреднената цена на съществуващите жилищата, продадени миналия месец, е паднала със 7.7%, в сравнение с март 2007 г., докато осреднената цена на новите жилища е намаляла с 13.3%, най-много от юли 1970 г., според Търговския департамент.

Банките се опитват да разработят нови схеми за намаляването на броя на отнетите имущества, ипотечните заеми по които са били просрочени. Bank of America Corp., която търси одобрение от акционерите за придобиването на Countrywide Financial Corp, обяви вчера, че ще модифицира проблемни заеми на стойност най-малко 40 млрд. долара през следващите две години, за да остави клиентите в техните домове. Подобно действие от страна банката би помогнало на 265 000 собственици на домове.