Цените на еднофамилните къщи в 20 ключови метрополисни района в САЩ отчитат рекорден спад от 18.2% на годишна база през ноември, породен от нарастващия брой на прекратените ипотеки и спада в продажби на домове.

Спадът на индекса S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни райони в САЩ, съвпада с прогнозите и идва след понижение от 18.1% през октомври. Индексът е регистрирал спад във всеки месец от 2007 г. насам.

Икономистите прогнозираха, че индексът ще отчете понижение от 18.4% на годишна база, показва проучване на Bloomberg News.

Спадът се оглавява от 33-процентно понижение на цените на жилищата във Финикс и 32-процентния спад в Лас Вегас.

Потребителското доверие в САЩ през този месец вероятно се задържа до рекордно ниски нива, тъй като американците се опасяват за изплащането на ипотеките си и за запазването на работата си.

Индексът губи 25% от върховата си стойност през 2006 г. Общо 11 от 20-те метрополисни района отчитат рекордни понижения в цените на жилищата за годината, приключила през ноември, докато осем записват рекордни понижения на месечна база за ноември.

Цените на жилищата са се понижили с 2.2% на месечна база през ноември, като спадът е същият, както през октомври. Финикс и Лас Вегас отчитат най-големите понижения и на месечна база.

Други отчети за жилищния пазар също показаха, че цените продължават да спадат с нарастването на прекратените ипотеки. Осреднената цена на съществуващите домове е паднала с 15.3% на годишна база през декември, в сравнение с 13.6% спад през ноември, показаха данни вчера.

Продажбите на съществуващи домове, които съставляват около 90% от пазара, са нараснали с 6.5% през декември, в сравнение с ноември. За цялата 2008 г. продажбите на съществуващи домове отчитат спад от 13.1%.

Президентът Барак Обама обеща да представи програми за ограничаване на броя на прекратените ипотеки и увеличаването на цените на жилищата. Президентът също така ще използва част от 350-те млрд. долара от спасителния план за финансовата система именно за пазара за недвижими имоти.