Понижението на ценните на недвижимите имоти в 20-те метрополисни зони в САЩ се е задълбочило през 12-те месеца, приключили през февруари, посочиха изнесени днес данни.

Спадът през февруари в цените на жилищата възлиза на 1% на годишна база, като на месечна база понижението им е възлизало на 0.5%, след като през януари понижението им възлезе на 0.6%.

Слабото търсене на имоти и нарастващият брой на желаещите да продават са основните причини за наблюдаваното явление, коментират специалисти.

Очакванията на анализаторите са низходящият тренд на цените да се запази и през следващите месеци на годината. Като основна причина за тези прогнози се сочи продължаващото нарастване на лошите кредити в страната.

Най-голямо е било понижението на цените в Детройт, където през февруари те са намалели със 7.8% на годишна база, следвани от Сан Диего със спад от 5%. На месечна база спадът в цените в Детройт е възлязъл на 1.2%.

Сред 20-те изследвани големи градове цените на недвижимите имоти са се понижили с 15 от тях в сравнение с януари, в два са се запазили с без изменение и в три са се повишили.

За настоящата година се очаква средната цена на недвижимите имоти да отбележи понижение от 0.7% на годишна база до 220.300 долара, което би било първият годишен спад от началото на статистиката през 1968 година.

В същото време средната цена на новите жилища се очаква да регистрира повишение за годината от 0.4% до 246 200 долара.

През изминалата година щатските строители заявиха, че поръчките за жилища през първото тримесечие са се понижили с 21% до 8 499, в сравнение със същото на миналата година.

По-късно през месеца асоциацията на строителите ще изнесе данни за продажбите на съществуващи домове в най-голямата световна икономика за март, които ще внесат по-нататъшна яснота за състоянието на недвижимите имоти в страната.