Цените на еднофамилните жилища в 20 ключови метрополисни района в САЩ са отбелязали през март най-големия си спад в историята досега - знак за продължаващите проблеми на жилищния пазар, които ще продължат да спират растежа на икономиката, информира Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни района в САЩ, е загубил 14.4% през март, в сравнение с година по-рано. Спадът е по-голям от прогнозирания и е най-големият, откакто започва изчислението на индекса през 2001 г. Индексът отчита намеление във всеки месец от януари 2007 г. насам.

Цените продължават да падат, след като рекордният брой отнемания на жилища от техните собственици, които не обслужват ипотечни си заеми, изкарват все повече домове на пазара, а по-затегнатите условия за кредитиране затрудняват отпускането на заеми. Падащите цени на жилищата ограничават потребителските разходи и заплашват да сложат край на шестгодишния растеж на икономиката.

Цените на жилищата са намалели с 2.2% през март, в сравнение с предходния месец, след като през февруари са отбелязали 2.6-процентен спад на месечна база.

Осреднените предварителни прогнози на девет икономисти, интервюирани от Bloomberg News, сочеха, че индексът S&P/Case-Shiller ще намалее с 14% през март, след 12.7-процентния спад на годишна база през февруари.

Цените на жилищата в 19 от 20-те града, включени в изчислението на индекса, бележат спад на годишна база през март. Лас Вегас (Невада) отбелязва най-голямото понижение от 26%, следван от Маями (Флорида), където цените са паднали с 25%. Шарлът (Северна Каролина) е единственият град, където има ръст с 0.8%.

Цените на жилищата в 18 от 20-те града бележат спад през март, в сравнение с февруари.
Цените останаха под напрежение през април, сочи доклад, публикуван миналата седмица. Осреднената цена на съществуващите домове, продадени през миналия месец, е паднала с 8%, в сравнение с април 2007 г. Продажбите на съществуващи жилища също така са били с 33% по-малко през април, в сравнение с пика от септември 2005 г. В същото време броят на непродадените домове се е покачил до второто си най-високо ниво, откакто се води статистиката.

Повечето икономисти и инвеститори твърдят, че цените на жилищата ще падат още, след като почти се удвоиха в първата част на десетилетието, за да достигнат връх през 2006 г.

Двугодишната рецесия на жилищния пазар се разпространи из цялата икономика, оказвайки влияние върху откриването на нови работни позиции, инвестициите и потребителските разходи.