Цените на жилищата в САЩ ще продължат да се понижават поне до края на следващата година и могат да не възвърнат възходящата си тенденция до 2010 година. Това прогнозират ръководните органи на най-големите финансови компании, цитирани днес от Асошиейтед прес.

Представители на финансираните от правителството ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac и главните изпълнителни органи на две големи ипотечни банки заявиха на годишната среща на Асоциацията на ипотечните банкери, че нарастването на процедурите по изземване на жилища заради просрочени заеми и излишъкът от непродадени жилища ще са пречка за всяка възходяща тенденция на цените.

"Според мен тази година цените на жилищата у нас ще се понижат с 2 процента, като за следващата година прогнозираме спад от около 4 процента", отбеляза Томас Лънд, който е вицепрезидент на Fannie Mae.

Цените вероятно ще се възстановят през 2009 година, а чак след това ще започнат постепенно да се покачват, допълни Лънд.

Според Дейвид Лоуман, главен изпълнителен директор на поделението Global Mortgage на JPMorgan Chase & Co., цените ще започнат де се повишават след 2010 г.