Цените на жилищата в САЩ се очаква да достигнат дъното през март следващата година, като на 45-те най-големи пазара в страната нивата може да спаднат с още 4.2%, пише PropertyWire.

В последния доклад на First American CoreLogic се посочва, че движението на цените на жилищата през зимните месеци ще се ръководи от покачването в продажбите на имоти с просрочени ипотеки.

Положението на жилищния пазар се очаква да се подобри през пролетта, като спадът в безработицата ще спомогне цените да стигнат дъно през март, а след това е възможно да отчетат ръст с около 1% годишна база през октомври.

Измежду големите градски статистически области (MSAs), най-големи понижения в ценовите нива през следващите шест месеца се очакват в Детройт - 12.7% Уорън-Троя-Фармингтон Хилс, щата Мичиган - 11.4% и Кливланд 6.3%.

Най-стабилно подобрение през същия период се очаква в Сан Франциско - 5.7%, Лос Анджелис 5%, Сан Диего 4.7%, и Сакраменто 4,6%.

"Ние продължаваме да отчитаме подобрение в промяната на ценовите нива на жилища на годишна база, като след април цените успяват да запазят относително стабилни нива", казва главният икономист на CoreLogic Марк Флеминг.

Допълнителната подкрепа на правителството за жилищния пазар успя да стимулира търсенето и ограничи в известна степен предлагането през 2009 г., добавя още Флеминг.

В национален мащаб цените на недвижимите имоти са се понижили със 7.8% на годишна база през октомври, което е по-малко спрямо отчетения спад с 9.5% през септември.

С изключение на продажбите на имоти в затруднено положение, цените са спаднали за октомври с 5.8% на годишна база, което е подобрение спрямо спад от 6.3% през септември.

Най-голямо понижение на годишна база за месеца отчита щатът Невада - 24,3%, следван от Аризона - 17.3%, Флорида - 15.5%, Мичиган - 13.9%, и Айдахо с 12.1%.