Цените на жилищата в централните райони на Лондон отчитат спад за трети пореден месец, става ясно от данните, изнесени от Knight Frank.

За изминалия месец юли според данните, предоставени от агентите за недвижими имоти, спадането в средните цените е било с около 1.6%, последвано от спад за май и юни съответно с 1.5% и 1.7%.

В резултат на тази данни, очакванията за годишния ръст в цените на жилищните имоти се понижиха драстично.

Спадането на цените в столицата не е чак толкова голямо в сравнение с останалата част на страната. Според данните на Nationwide цените на жилищните имоти в останалата част на Великобритания са намалели с около 8.1% от началото на тази година.

Продажбите също са спаднали с 50% в сравнение със същия период на миналата година, става ясно още от изнесените данни на Knight Frank.

Само най-луксозните имоти остават незасегнати от кризата на пазара, като тези с цени около 10 млн. паунда са отчели спад с около 1% за изминалия месец юли. Те са единствените, които отчитат ръст от миналата година с 16.7%.

Все пак има и някои положителни данни за пазара на имоти в централен Лондон. Например периодът, през който имотите стоят обявени за продажба, е спаднал под границата от 2 месеца.

За пореден път прогнозите на специалистите и анализаторите на пазара не са оптимистични, като едва ли някой очаква съществена промяна в следващите няколко месеца.