Цените на новите недвижими имоти в Унгария се очаква да се повишават с темпа на инфлация в страната, прогнозират от унгарската компания за недвижими имоти Otthon Centrum.

Изразено в цифри, това означава, че ръстът на цените на имотите може да възлезе на около 7% през настоящата година, колкото се очаква да е и нивото на инфлация.

Въпреки не особено позитивните очаквания, от имотната компания все още отчитат прогнози цените на новите и стари жилища в страната да се удвоят през следващите десет години.

Близо 11 200 нови жилища се очаква да излязат на пазара в столицата Будапеща до края на настоящата година.

Кризата в сектора обаче, стартирала в САЩ и впоследствие прехвърлила се и на пазара на имоти на Стария континент, се очаква да доведе до намаляване на търсенето с между 5 и 10% през тази година.

Цената на старите жилища в страната е достигнала 269 000 форинта (1 125 евро за кв. м) през първото полугодие на 2008 г.

В доклада на компанията се сочи още, че около 10% от кредитите, теглени за закупуване на нови жилища, са били деноминирани в японски йени. Причината за това са значително по-ниските лихви, плащани по кредити в японска валута.

На теглещите такива заеми обаче трябва да се напомни, че носят валутен риск от поскъпване на японската спрямо останалите национални валути.