Кризата на пазара на недвижими имоти и световната тенденция за поевтиняване в цените на жилищата едва ли ще подмине която и да е страна, показват различни данни в последните седмици.

Поредното забавяне в ръста на цените на недвижимите имоти отчита в Южна Африка. За изминалия месец юни то е било 3.8% на годишна база, става ясно от изнесените данни, цитирани от Bloomberg.

Това е най-ниският месечен темп на растеж от месец септември 1999 г. насам, показват данните на най-големия ипотечен кредитор в страната Absa Group.

За предходния месец май ръстът в цените на имотите беше 4.7%, като средната цена на жилищата в страната достигна 124.881 долара, става ясно още от данните на Absa.

Ръст в цените с около 5% до края на тази година, а за следващата понижение с 4% сочат прогнозите на Джейкъб дю Тоит, главен анализатор в Absa.

Централната банка на страната реши да повиши основния лихвен процент цели 10 пъти от месец юни миналата година, като в момента равнището му достига 12%.

Това е най-високото от 5 години насам. Банката прогнозира ръст на инфлацията, което ще доведе до допълнително увеличение на лихвения процент с около 50 базисни пункта.

Очакванията са до края на тази година цените на имотите в страната да отчетат спад с около 6%, сочат прогнозите на анализаторите от Absa Group.

Според Standard Bank Group- вторият по-големина кредитор в страната, цените на жилищата се спаднат с над 11% на годишна база след 1 юли тази година.