Дали цените на недвижимите имоти във Франция ще се понижат? От френския институт за проучвания на имотния пазар Xerfi вярват в това, пише френското електронно издание LeFigaro.fr.

Техните прогнози са, че цените ще отбележат спад от 17% до 2010 година. През 2008 година понижението в цените, според прогнозите на Xerfi, ще бъде от 6%, като през 2009 г. то ще достигне 9% и съответно 3% през 2010 година.

Това ще бъде една доста добра новина за кандидатите за покупка на жилища. През последните няколко години, в които цените постоянно скачаха, желанието за покупка на жилища сред французите ставаше все по-редуцирано.

За месечни вноски от 1000 евро през 2007 година хората можеха да си купят много добро жилище от 71 кв. м през 2000 година или за 47 кв. м през 2007 г. Това е спад от 34% в жилищния сектор, обясняват от Обсерваторията за жилищни кредити "Meilleurtaux".

Нотариусите от Ил-дьо-Франс правят същите заключения в последното си изследване, пише още LeFigaro.fr. Те припомнят, че с 15 хил. евро можеше да се купи двустаен апартамент в Рамбуйе или къща с две стаи в Мант-ла-Жоли (Ивелин) през изминалите няколко години.

Десет години преди това със същите пари можеше да се купи тристаен апартамент в Сен-Жермен-ан-Леи (Ивелин) или къща с цели 5 стаи в Ноази-льо-Гран.

С какъвто и бюджет да разполагат купувачите, разликите са огромни.

За 350 хил. евро през 1997 година е можело да се закупи четиристаен апартамент в Нюйли (О-дьо-Сен), а десет години по-късно къща с пет стаи в Кормей-ан-Паризи (Вал-д'Оаз), сочат още данните, публикувани от френското издание.