Цените на жилищните недвижимите имоти във Великобритания може би ще спаднат с повече от 30% през настоящата година от рекордните нива, отчетени през лятото на предишната, пише aboutproperty.co.uk.

Докато за януари тази година прогнозите на повечето анализатори бяха, че спадът в цените ще бъде в границите на около 5%, ситуацията на британския пазар в последните няколко седмици значително се влоши.

Неотдавна излезли данни на Nationwide показаха, че цените на жилищата във Великобритания отчитат понижение за пети пореден месец.

За март тази година спадът е бил с около 2.5%, като това е най-високият месечен такъв от 1992 г. насам. Вследствие на това в момента ситуацията на пазара е значително по-опасна и несигурна - както за купувачите, така и за инвеститорите.

След период на непрекъснато покачване в цените на имотите на острова в продължение на повече от 10 години, понижението наистина би могло да бъде доста голямо.

Сред най-песимистичните мнения са, че големият спад в цените, който се очаква през настоящата година, може да се разпространи и по-широко в икономиката на страната.

Снимка: ЕРА/ БГНЕС