Цените на жилищата във Великобритания падат и през ноември

772
И през ноември цените на жилищата във Великобритания падат за втори пореден месец като скоковете в стойността на кредитите влошава доверието между купувачи и продавачи, показва изследване на Hometrack Ltd, цитирано от Boomberg.

Средната цена на жилищата във Великобритания и Уелс е показала спад от 0.2% за месец октомври, като е достигнала стойност 175 700 британски паунда, следвайки тенденцията от предходния месец, когато понижението е било 0.1 %. За сравнение, година по-рано цените са отбелязали понижение с 3.6% за същия период, което е най–ниското след месец юли същата година.

Анализатори предсказват неустойчив пазар на недвижими имоти за период от десет месеца следващата година. Прогнозите са им за повишение в цените на наемане на жилища за първите шест месеца, последвано от намаление вследствие икономическия растеж на държавата и преодоляване на кризата с ипотечните кредити в САЩ.

Най-голямо понижение в цените на недвижимото имущество отбелязват в централната и източна част на острова, съответно 0.3%, следвано от района на централен Лондон с 0.2% и "Голям" Лондон където понижението е с около 0.5 %.

Строителните компании докладват за построени 148 000 нови жилища през тази година, което показва една тенденция на застой в строежа за периода 1989 и 2005 г. след отбелязания пик през 1968 г. с построени 425 000 нови жилища.

Кризата с ипотечните кредити в САЩ се простира и в Европа, като Лондонските банки и инвестиционни компании са принудени да съкращават персонал и да намаляват предвидените бонуси на свои служители. Това спомага за задържане на цените на жилища на нормални нива за периода на десетте месеца от началото на годината.

Британците са показали най-високия интерес в закупуването на нови жилища през тази година от 2001 година насам, като същевременно са натрупали и рекордни кредитни задължения в размер на 1.4 трилиона паунда.

Взимането на жилищен кредит с фиксирана лихва за първите две години от периода на погасяване на заема е най-популярният начин за закупуване на ново жилище сред жителите на Обединеното кралство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...