И през ноември цените на жилищата във Великобритания падат за втори пореден месец като скоковете в стойността на кредитите влошава доверието между купувачи и продавачи, показва изследване на Hometrack Ltd, цитирано от Boomberg.

Средната цена на жилищата във Великобритания и Уелс е показала спад от 0.2% за месец октомври, като е достигнала стойност 175 700 британски паунда, следвайки тенденцията от предходния месец, когато понижението е било 0.1 %. За сравнение, година по-рано цените са отбелязали понижение с 3.6% за същия период, което е най–ниското след месец юли същата година.

Анализатори предсказват неустойчив пазар на недвижими имоти за период от десет месеца следващата година. Прогнозите са им за повишение в цените на наемане на жилища за първите шест месеца, последвано от намаление вследствие икономическия растеж на държавата и преодоляване на кризата с ипотечните кредити в САЩ.

Най-голямо понижение в цените на недвижимото имущество отбелязват в централната и източна част на острова, съответно 0.3%, следвано от района на централен Лондон с 0.2% и "Голям" Лондон където понижението е с около 0.5 %.

Строителните компании докладват за построени 148 000 нови жилища през тази година, което показва една тенденция на застой в строежа за периода 1989 и 2005 г. след отбелязания пик през 1968 г. с построени 425 000 нови жилища.

Кризата с ипотечните кредити в САЩ се простира и в Европа, като Лондонските банки и инвестиционни компании са принудени да съкращават персонал и да намаляват предвидените бонуси на свои служители. Това спомага за задържане на цените на жилища на нормални нива за периода на десетте месеца от началото на годината.

Британците са показали най-високия интерес в закупуването на нови жилища през тази година от 2001 година насам, като същевременно са натрупали и рекордни кредитни задължения в размер на 1.4 трилиона паунда.

Взимането на жилищен кредит с фиксирана лихва за първите две години от периода на погасяване на заема е най-популярният начин за закупуване на ново жилище сред жителите на Обединеното кралство.