Цените на жилищата във Великобритания са ускорили темпа си на нарастване през април, свидетелствайки за по-нататъшно положително развитие на сектора на недвижимите имоти в страната, посочи изследване на компанията за отпускане на ипотечни кредити Nationwide.

През месеца жилищата в страната са поскъпнали с 0.9%, в сравнение с ревизирания във възходяща посока ръст от 0.5% през март, сочат още данните.

На годишна база цените на недвижимите имоти са се повишили с 10.2% от ръста им в размер на 9.3% месец по-рано. Това бе и най-голямото им повишение на годишна база от месец декември миналата година насам.

Средната цена на недвижимите имоти във Великобритания се е повишила през настоящия месец до ниво от 180 314 паунда.

Поскъпването им кара инвеститори и анализатори да засилват очакванията си за повишение на лихвите във Великобритания от страна на Английската Централна Банка, в борбата й срещу инфлацията.

Към настоящия момент равнището на краткосрочните лихви е при ниво от 5.25%, като се очаква те да бъдат повишение с 25 базисни пункта на следващата среща на банката до 5.5% на годишна база.

Очакванията за повишение на лихвите се подхранва и от добрия ръст на икономиката на страната. Вчера стана ясно, че тя се е повишила с 0.7% през първото тримесечие, което бе съизмеримо с ръста й през предходните две тримесечия.

Резултатът превиши леко средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът на икономиката да възлезе на 0.6% на годишна база.

В резултат основно на очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите от страна на АЦБ, паундът отбеляза повишение от 12% спрямо долара през последната една година, достигайки по-рано най-високото си ниво от 1981 година насам.

Към момента валутата се търгува твърдо на нива над 2 долара за паунд при 2.005 долара за един паунд.