Цените на жилищата във Великобритания продължават да се повишават и през април

1033
Цените на жилищата във Великобритания продължават да се повишават и през април

Цените на жилищата във Великобритания са ускорили темпа си на нарастване през април, свидетелствайки за по-нататъшно положително развитие на сектора на недвижимите имоти в страната, посочи изследване на компанията за отпускане на ипотечни кредити Nationwide.

През месеца жилищата в страната са поскъпнали с 0.9%, в сравнение с ревизирания във възходяща посока ръст от 0.5% през март, сочат още данните.

На годишна база цените на недвижимите имоти са се повишили с 10.2% от ръста им в размер на 9.3% месец по-рано. Това бе и най-голямото им повишение на годишна база от месец декември миналата година насам.

Средната цена на недвижимите имоти във Великобритания се е повишила през настоящия месец до ниво от 180 314 паунда.

Поскъпването им кара инвеститори и анализатори да засилват очакванията си за повишение на лихвите във Великобритания от страна на Английската Централна Банка, в борбата й срещу инфлацията.

Към настоящия момент равнището на краткосрочните лихви е при ниво от 5.25%, като се очаква те да бъдат повишение с 25 базисни пункта на следващата среща на банката до 5.5% на годишна база.

Очакванията за повишение на лихвите се подхранва и от добрия ръст на икономиката на страната. Вчера стана ясно, че тя се е повишила с 0.7% през първото тримесечие, което бе съизмеримо с ръста й през предходните две тримесечия.

Резултатът превиши леко средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът на икономиката да възлезе на 0.6% на годишна база.

В резултат основно на очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите от страна на АЦБ, паундът отбеляза повишение от 12% спрямо долара през последната една година, достигайки по-рано най-високото си ниво от 1981 година насам.

Към момента валутата се търгува твърдо на нива над 2 долара за паунд при 2.005 долара за един паунд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...