Цените на жилищата във Великобритания са отчели за месец май най-сериозния си спад за последите 17 години, става ясно от доклад на Nationwide Building Society.

Средната цена на жилищата на острова се е понижил с около 2.5%, в сравнение с предходния месец април, достигайки нива от 173.583 паунда. В сравнение със същия период на миналата година, цената е спаднала с около 4.4%, става ясно още от изнесените данни.

Според управителя на централната банка на страната Мервин Кинг цените на имоти се очаква да продължат да спадат и през следващите месеци, което има голяма вероятност да доведе икономиката на страната до сериозно свиване.

Ипотечните заеми са отчели спад с над 39% за месец април, в сравнение със същия период на миналата година, става ясно от проведено изследване тази седмица от банкерската асоциация на Великобритания.

Цените на имотите на острова отчитат спад за седми пореден месец, което е най-дългият такъв период от 1992 г. насам, споделят анализатори след изнесените данни на Nationwide.

Най-големият британски ипотечен заемодател Hometrack също изнесе доста тревожна статистика за спадането в цените на имотите на острова.

За централната банка на страната да поддържа основния лихвен процент се оказва все по-трудно, след като рекордно високите цени на петрола непрекъснато повишават инфлацията. Нивото й вече достига най-високите си стойности от 1992 г, насам, коментират икономисти.