Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили с 0.6% през май спрямо април, което бе и най-слабото им повишение от януари насам. Средната цена на имот в страната е достигнала 175 600 паунда (348 000 щ. д.), по данни на Hometrack Ltd. said.

На годишна база цените на жилищата са се повишили с 6.7% през май, в сравнение със същия месец на миналата година, а обемът на продажбите е нараснал с 4.3%, или близо наполовина ръстът от предходния месец април.

Най-голямо повишение за пореден път са регистрирали цените на недвижимите имоти в Лондон, където те са се повишили с 1.3% на месечна база, посочиха още данните.

До голяма степен забавянето в темпа на повишение на цените се е предопределило от повишаването на нивото на краткосрочните лихви, които на 10 май бяха повишени за пореден път от страна на централната банка, до ниво от 5.5% на годишна база.

Анализатори и инвеститори очакват още едно повишение на лихвите в страната през тази година в борбата на централната банка срещу инфлацията, предопределяща се до голяма степен и от поскъпването на имотите.

Данните потвърждават очакванията на анализаторите, че пазарът на недвижими имоти във Великобритания започва силно да се забавя след значителния ръст в цените от последните години.