Цените на жилищата във Великобритания са нараснали през изминалата година с най-бавния си темп за повече от 10 години насам, сочат данните на Halifax bank, цитирани от БиБиСи.

Според данните на най-големия ипотечен кредитор на острова цените са отчели ръст от 5.2% за изминалата година, до 197 039 паунда за средностатистическо жилище.

За последния месец на предходната година цените са се увеличили с 1.3%, което е първото регистрирано повишение за последните четири месеца, сочат още изнесените данни на Halifax.

Като цяло, пазарът на недвижими имоти отчита забавяне, започнало в началото на лятото на изминалата година под непрекъснато увеличаващия се процент на търсене.

Според очакванията, през тази година поскъпването на жилищата ще се забави още повече. Сред оптимистичните прогнози на анализаторите от Halifax е Bank of England да намали лихвите поне два пъти през следващите 12 месеца като отговор за забавянето на икономиката.

Скорошни данни на Halifax след направени проучвания, показват, че едва 300 000 души са си закупили ново жилище във Великобритания за изминалата година. Това са най-ниските отчетени стойности от 1980 г. насам.