Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през изминалия месец за пръв път от три месеца насам, посочиха данни на HBOS Plc.

Средните разходи за покупка на недвижим имот в Обединеното Кралство са се понижили с 0.3%, до ниво от 196 649 паунда на месечна база през февруари. На годишна база обаче те са отбелязали повишение от 4.2%.

В основата на спада в цените на имотите са стояли затегнатите условия от страна на британските банки за отпускането на ипотечни заеми, както и нежеланието им да намалят лихвите си в съответствие с понижението им от английската централна банка.

Анализатори от водещата британска финансова институция - HBOS изразяват мнение, че цените на имотите в страната ще се запазят без изменение през настоящата година.

Очакванията са, че днес Английската Централна Банка ще запази нивото на лихвите при 5.25% на годишна база.

Бумът на пазара на недвижими имоти, продължил десет години, вече приключи. Това е мнението на пазарните наблюдатели. По време на този феномен станахме свидетели на нарастване близо три пъти при цените на имотите във Великобритания.

В началото на настоящата година кризата на пазара на имотите в страната се задълбочи, като тя е отражение на тази, обхванала щатските.

В резултат на тази криза централната банка намали нивото на краткосрочните лихви на два пъти с половин процентен пункт от декември миналата година.

Очаква се да станем свидетели и на по-нататъшни действия на понижение на лихвите, ако забавянето на икономиката продължи.